Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Zadarta skórka przy paznokciu

Ta bolesna dolegliwość najczęściej jest skutkiem wysuszenia skórek w wyniku częstego moczenia dłoni i kontaktu z detergentami. A także niedoboru witamin (zwłaszcza C i A). Sprzyja jej również obgryzanie paznokci. Problem ten dotyczy też osób, których praca wymaga dotykania papieru – wyciąga on ze skóry tłustą warstwę ochronną.

Reklama

Warto zmiękczyć

Wlej do małej miseczki podgrzaną oliwę z oliwek (lub olej kokosowy czy arganowy). Mocz paznokcie przez 10 minut. Inny sposób: nasącz oliwą wacik kosmetyczny, potrzyj nim paznokcie i ich otoczenie. Poczekaj, aż oliwa wchłonie się w skórę.

1

Chroń ręce rękawiczkami – przy domowych pracach gumowymi, na dworze w mróz – wełnianymi.

2

Nie obskubuj zadartych skórek. Obcinaj je (jak najwcześniej) małymi, ostrymi, czystymi nożyczkami.

3

Po każdym umyciu dłoni nawilżaj je kremem, balsamem czy maścią witaminową.

4

Bolesne miejsce posmaruj kremem zmiękczającym. Osłoń opatrunkiem z przylepcem, zostaw na noc.

5

Nie wycinaj skórek u nasady paznokci. Lepiej je zmiękczyć i odsunąć specjalnym patyczkiem.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Żurawina ma działanie rozjaśniające skórę, więc doskonale się sprawdzi w walce z posłonecznymi przebarwieniami. Maseczka dodatkowo zmiękczy, nawilży i zrelaksuje skórę. Jej przygotowanie jest... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.